Gepost door: Michael Baken | 25 juli 2015

Vier zakelijke logica ondermijners

Is wat ondernemers willen betekenen is belangrijk voor succes?

Misschien raast u net als ik ook langs de krantenkoppen, en valt u daarbij vast andere dingen op dan mij. Als innovatieadviseur voor het MKB ben ik alert op wat ondernemers beweegt, en wat ze ten diepste met hun bedrijf willen betekenen.  Als die betekenis helder is dan kunnen medewerkers, klanten, leveranciers er voor kiezen om zich daaraan te verbinden. En dat helpt. Zo werken de hersenen van mensen nu eenmaal. Simon Sinek heeft een mooie TED talk over welke stoffen in onze hersenen verantwoordelijk zijn voor onze commitment en bevlogenheid, en hoe je die stoffen kunt activeren, ook bij anderen: filmpje.

Nut van zakelijke Logica wordt ondermijnd

Veelal hanteren bedrijven louter ‘zakelijke logica’ bij wat ze willen betekenen: bijvoorbeeld goed geld verdienen door regelmatig te innoveren en klantgericht en efficiënt te werken. Resultaatgericht en slim noemen we dat. Prima, en tegelijkertijd ook niet meteen onderscheidend. En er is nog iets opvallends aan zakelijke logica. Het nut ervan  wordt regelmatig ‘kwaadaardig’ ondermijnd. Ik pik er drie ‘ondermijners’ uit, die de moeite van het vermelden waard zijn.

Ondermijner nut  zakelijke logica 1: De Fietsers(bond)

Nu de Fietsersbond er werk van heeft gemaakt om fietspaaltjes overbodig te verklaren raakt onze economie in de groeivertraging. Let maar op: Je bent fietspaalproducent, sluit de tent maar. Je bent fietspaal handelaar, geen vraag meer. Je bent fietspaalplaats-ondernemer, geen opdrachten meer. Je bent fietspaal ambtenaar, nog  maar enkele maanden werk. Je bent huisarts, minder fietspaal ongeluk patiënten. Je bent apotheker, minder pijnstiller- en verbandverkoop. Je bent chirurg, minder operaties, je bent begrafenisondernemer … nou ja ga zo maar door.

Wat bezielt die Fietsersbond, vanuit zakelijke logica, nu eigenlijk dat ze dit op haar geweten wil hebben?

Ondermijner nut van zakelijke logica 2: De Zorgsector

Wereldwijd geven we meer uit aan subsidies voor het stimuleren van de CO2 uitstoot met fossiele brandstoffen en daarmee aan de toekomstige onleefbaarheid van de aarde dan aan gezondheid en zorg. De zorg is immers veel te duur en te weinig liberaal. Als er meer geld gaat naar de zorg heeft de fossiele delfstofondernemer minder gesubsidieerde handel. Dat betekent minder winst en minder werkgelegenheid. Dat is opnieuw slecht voor onze economie.

Wat bezielt de zorgsector, vanuit zakelijke logica, nu eigenlijk dat ze dit op haar geweten wil hebben?

Ondermijner nut van zakelijke logica 3:  De MVO ondernemer

Er komen steeds meer MKB ondernemers die zakelijk willen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Zij willen met hun bedrijf  iets betekenen voor de toekomst bestendigheid van het geheel. Op het gebied van gezondheid, schone energie, hergebruik, delen van gebruik, onderwijsvernieuwing, slim bouwen, eerlijke handel en talentbenutting. Vaak nemen ze daarmee genoegen met minder financiële marge. Al weer slecht voor de economie en best naïef eigenlijk.

Wat bezielt die MVO ondernemers, vanuit zakelijke logica, dat ze dit op hun geweten willen hebben?

Gered door de vierde ondermijner

U kent vast zelf nog meer ondermijners van de zakelijke logica. Vooral resultaatgerichte en slimme mensen kennen ze. Ik wens ons daarom vooral veel wijsheid toe. Ah, de vierde ondermijner van de zakelijke logica: Wijsheid.

Of liever: eerst wijsheid en daarbinnen  zakelijk logica toepassen.  Dat moet het zijn.  Wijsheid zorgt er voor dat we onze  intelligentie en  zakelijke logica ook voor  verstandige zaken inzetten. Voor nu en voor de toekomstige generaties. Om dat te snappen hoef je gelukkig niet slim te zijn. Steeds meer ondernemers maken vanuit hun wijsheid het verschil. Fantastisch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: